Jak našim dětem přenechat lepší svět

| autor: Michael Shellenberger, překlad: redakce| zdroj: forbes.com0

globe-3984876_640.jpg
zdroj: Pixabay

Mezi lidmi se objevuje myšlenka, že svým dětem zanecháváme životní prostředí v mnohem horším stavu, než v kterém jsme jej zdědili po rodičích. Novástudie dokonce zjistila, že mnoho mladých lidí by nemuselo mít děti kvůli strachu ze změny klimatu.

Většina environmentálních metrik ovšem ukazuje, že se věci zlepšují, nikoliv zhoršují. Na začátku letošního roku uvedla globální investičně bankovní společnost, Goldman Sachs, že emise uhlíku by mohly celosvětově vrcholit. Emise dosáhly vrcholu v Německu, Británii a Francii v polovině 70. let a v Severní Americe před více než deseti lety.

Za posledních 100 let mezitím v důsledku přírodních katastrof poklesla úmrtí o více než 90 procent a každý rok produkujeme o 25 % víc potravin, než kolik spotřebujeme.

A neexistuje žádný vědecký scénář, podle něhož by změna klimatu vrátila lidstvo na životní úroveň před 250 lety, kdy většina našich předků byli chudí farmáři s průměrnou délkou života 40 let a jen malá menšina bohatých vlastníků nemovitostí byla skutečně svobodná.

To, v jakém bezpečí budeme v budoucnu před přírodními katastrofami, určí kvalita našich varovných systémů před extrémním počasím a naše infrastruktury, které se stále zlepšují. Kolik potravin vyprodukujeme do značné míry závisí na tom, jak rychle národy subsaharské Afriky získají přístup k hnojivům, traktorům a zavlažování, které by mohly zvýšit výnosy o 100%.

Přetrvávající vážné problémy v oblasti životního prostředí a klimatické změny představují rizika. Odlesňování a jiné formy ničení rozsáhlých ploch v tropických zemích ohrožuje živočišné druhy. Nadměrně konzumujeme ryby - třetinu světové populace - což se od roku 1975 ztrojnásobilo. V neposlední řadě vyšší teploty budou znamenat sucho, což bude problém pro lesní oblasti po celém světě.

Tyto problémy ale řešíme. Na světě je dnes 25krát více chráněných oblastí pro divokou zvěř, než tomu bylo v roce 1962. Při současném zvyšování kvality výživy jsme dramaticky snížili environmentální dopady farmových chovů ryb, které v naší stravě nahrazují ryby lovené volně v oceánech a mořích. V Kalifornii dokázali, že dobře obhospodařované lesy podléhají v menší míře ničivým požárům.

Tento obsah je uzamčen

Pro zobrazení se přihlaste do účtu s aktivním předplatným.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Satturn
AB Plast
Partner - SOVAK
EAGB