10 tipů jak se doma vyhnout potravinovému odpadu

| autor: Martina Jandusová0

10 tipů jak se doma vyhnout potravinovému odpadu

1. Nakupujte chytře a realisticky. A taky méně, ale častěji.

Zní to možná jednoduše, ale je to jedna z nejefektivnějších věcí, které můžete udělat. Předtím, než vyrazíte do obchodu, podívejte se, co doma máte a co vám naopak chybí. Sepište si zkrátka seznam, kterého se budete držet. Místo papírového seznamu vám může stejně dobře posloužit i chytrá mobilní aplikace, kterých je nepřeberné množství.

I při nákupu se ujistěte, že do košíku neházíte více potravin, než kolik jich doopravdy spotřebujete. Platí to zejména u ovoce a zeleniny, které se kazí velmi rychle. Na tomto místě bychom mohli zmínit i známé dietologické pravidlo: nenakupujte hladoví. Skutečně platí, že toho domů přinesete přinejmenším jednou tolik, než potřebujete.

2. Vařte úměrné množství jídla, anebo zamrazujte.

V restauracích často dostáváme obrovské porce pokrmů, které se mnohdy dostává i do našich domovů. Při vaření myslete na to, kolik jídla reálně sníte, případně jestli chcete, aby vám zbylo i na později. Pokud vám vadí jíst po několik dní stejné jídlo, můžete uvařit jednodušší pokrm, který v další dny přetvoříte v něco jiného.

Jeden den si pochutnáte na pečeném kuřeti s bramborovou kaší, a druhý den už na pastýřském koláči, který je tvořen zbytky kuřete zapečeného pod kaší. Další variantou je navařit větší množství, které zamrazíte po jednotlivých porcích. Porce si označte, aby vám v mrazáku nezabíraly místo déle, než je nutné.

3. Uchovávejte potraviny na správných místech.

Ukládání jídla na správném místě je často podceňováno a přitom nesprávné uložení potravinám škodí. Možná by vás překvapilo, které druhy ovoce a zeleniny potřebují být ukládány při pokojové teplotě a které v chladničce.

4. Ukliďte nepořádek v lednici, spíži a mrazáku.

Jakmile něco přestaneme mít na očích, zapomeneme na to, což platí i v případě skladování potravin. Obrovské množství potravinového odpadu vzniká jen proto, že je zapomeneme zkonzumovat před tím, než se zkazí. Proto udržujte věci uspořádané a viditelné.

Nezapomínejte na zásadu, že "první co jde dovnitř, musí jít i první ven": po zakoupení nových potravin přesuňte starší produkty dopředu, abyste je spotřebovali jako první. Ani v mrazáku neskladujte potraviny věčně. Zmrazení sice výrazně prodlouží životnost potravin, ovšem nakonec je vysuší.

5. Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivosti.

Každé totiž značí něco jiného. Datum minimální trvanlivosti označuje den, do kterého si potravina uchovává svoji deklarovanou kvalitu, tudíž lze tyto potraviny bezpečně konzumovat i po tomto datu. V tomto případě používejte své smysly namísto data na obalu. A pokud potravinu otevřete, řiďte se pokyny na obalu jako „Po otevření spotřebujte do tří dnů“.

U data spotřeby je situace jiná, protože po tomto dni může být konzumace potraviny nebezpečná.

6. Sledujte, co jste vyhodili.

Nechceme vás nabádat, abyste se přehrabovali ve vlastních odpadcích, ovšem prohlédnout si, co vlastně vyhazujete a jak často, může být velmi užitečné. Získáte tak přehled a můžete zabránit tomu, aby v budoucnu došlo k té samé situaci. Možná posléze zjistíte, že jste sice nakoupili výhodně v akci obrovské balení, ale většinu z toho jste stejně vyhodili. A to výhodné není.

Mějte také přehled o tom, co v lednici máte předtím, než se odeberete na nákup. Jedině tak nebudete nakupovat produkty, které už máte a které nestihnete sníst. Zní to sice jako samozřejmost, ale pravda je taková, že čas od času na to zapomínáme všichni.

7. Darujte potravinovým bankám, sbírkám a charitě.

Než vyhodíte nadbytečné jídlo, zkuste se porozhlédnout po potravinových bankách či charitách, které distribuují jídlo lidem v nouzi. Ke snížení odpadu z potravin přispívají i Národní potravinové sbírky, při nichž mohou lidé věnovat potraviny různým neziskovým organizacím pomáhajícím například seniorům či lidem bez domova.

8. Zkuste konzervování a nakládání.

Znaly to již naše babičky. Konzervování i nakládání jsou skvělé způsoby, jakými lze chránit potraviny (zejména ovoce) a prodloužit jejich trvanlivost po celé měsíce. Obzvlášť pokud se nám dostane pod ruku obrovské množství, které bychom jinak jen stěží snědli.

9. Používejte užitečné aplikace.

Existují různé nástroje a aplikace, jejichž cílem je pomáhat lidem s plýtváním s potravinami.

Některé aplikace nabízí recepty využívající kuchyňské zbytky, jiné praktická počítadla surovin pro daný počet porcí a je obrovské množství různých „chytrých“ nákupních seznamů.Přesto nepředpokládejte, že aplikace odvedou všechnu práci za vás, ale proč nevyužít jejich pomoci?

10. Zkuste kompostování, ale nezaměřujte se jen na něj.

Zbytky není nutné vyhazovat, některé potraviny lze kompostovat a přeměnit je na živiny bohaté hnojivo. Kompostování by však nemělo být tím nejdůležitějším, nejprve bychom totiž měli začít snižovat odpad, který vytváříme. Poté potraviny darovat, pokoušet se krmit hospodářská zvířata, používat odpad pro průmyslovou energii a kompostovat až na konec.

Ač je kompostování opravdu cenné, nemělo by to být pro nikoho prioritou.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Satturn
AB Plast
KRC - partner
Nadace partnerství
Partner - SOVAK