Hodnocení dopadu potravin na životní prostředí není snadné. Posuzování životního cyklu (LCA) se již dlouho používá k identifikaci „horkých míst“ v potravinářských systémech. Potraviny však obsahují mnoho prvků, které je třeba zohlednit, a jednoduché LCA pro výrobek nestačí. To dobře chápe mnoho odborníků, kteří se zabývají vývojem nových metrik, aby překonali omezení a dopady vypočítali co nejpřesněji. Pro hodnocení udržitelnosti zemědělsko-potravinářských systémů je zapotřebí spolehlivějšího hodnocení dopadu potravin na životní prostředí, které by zohledňovalo také nutriční kvalitu a hodnotu potravin.
Srovnávání různých potravin, například masa a salátu, poskytuje falešné výsledky, protože jejich nutriční hodnota je příliš odlišná na to, aby je bylo možné přímo srovnávat. Z tohoto důvodu by se vliv potravin na životní prostředí neměl vypočítávat pouze na základě množství, kalorií nebo podílu jedné živiny; musí se brát v úvahu všechny živiny potřebné pro lidský organismus jako celek.
V této souvislosti byla vyvinuta nová metrika, nutriční LCA (nLCA). Jedná se o další vývoj studie LCA, v níž se dopad potravin nevztahuje pouze na jejich hmotnost, a tedy 1 kg výrobku, ale na jejich celkové nutriční vlastnosti. Zaměřuje se jak na environmentální parametry, tak na nutriční faktory, a poskytuje tak integrovaný pohled na dopad potravin na životní prostředí a lidské zdraví. Na základě těchto nových a přesnějších výpočtů je například dopad vysoce kvalitních potravin živočišného původu, jako je maso, na životní prostředí poloviční oproti dřívějším výpočtům.
K tomuto závěru dospěla nedávná studie založená na kvalitě bílkovin, která zjistila, že dopad masných a mléčných výrobků na životní prostředí se snížil téměř o polovinu, zatímco dopad rostlinných produktů se zvýšil téměř o 60 %. Ve světle těchto zjištění má výroba potravin živočišného původu mnohem menší dopad na životní prostředí, než se dříve předpokládalo, a to díky vyšší kvalitě živočišných bílkovin, což znamená, že k uspokojení poptávky je zapotřebí méně potravin, a tedy i menší dopad na životní prostředí.
Celý článek je dostupný na faktaomase.cz.
Komentáře