2/2025

Dopad produkce masa a mléčených výrobků na životní prostředí je poloviční oproti dosavadním výpočtům, tvrdí studie

| zdroj: European Livestock Voice0

stijn-te-strake-UdhpcfImQ9Y-unsplash
zdroj: unsplash.com

Hodnocení dopadu potravin na životní prostředí není snadné. Posuzování životního cyklu (LCA) se již dlouho používá k identifikaci „horkých míst“ v potravinářských systémech. Potraviny však obsahují mnoho prvků, které je třeba zohlednit, a jednoduché LCA pro výrobek nestačí. To dobře chápe mnoho odborníků, kteří se zabývají vývojem nových metrik, aby překonali omezení a dopady vypočítali co nejpřesněji. Pro hodnocení udržitelnosti zemědělsko-potravinářských systémů je zapotřebí spolehlivějšího hodnocení dopadu potravin na životní prostředí, které by zohledňovalo také nutriční kvalitu a hodnotu potravin.

Srovnávání různých potravin, například masa a salátu, poskytuje falešné výsledky, protože jejich nutriční hodnota je příliš odlišná na to, aby je bylo možné přímo srovnávat. Z tohoto důvodu by se vliv potravin na životní prostředí neměl vypočítávat pouze na základě množství, kalorií nebo podílu jedné živiny; musí se brát v úvahu všechny živiny potřebné pro lidský organismus jako celek.

V této souvislosti byla vyvinuta nová metrika, nutriční LCA (nLCA). Jedná se o další vývoj studie LCA, v níž se dopad potravin nevztahuje pouze na jejich hmotnost, a tedy 1 kg výrobku, ale na jejich celkové nutriční vlastnosti. Zaměřuje se jak na environmentální parametry, tak na nutriční faktory, a poskytuje tak integrovaný pohled na dopad potravin na životní prostředí a lidské zdraví. Na základě těchto nových a přesnějších výpočtů je například dopad vysoce kvalitních potravin živočišného původu, jako je maso, na životní prostředí poloviční oproti dřívějším výpočtům.

K tomuto závěru dospěla nedávná studie založená na kvalitě bílkovin, která zjistila, že dopad masných a mléčných výrobků na životní prostředí se snížil téměř o polovinu, zatímco dopad rostlinných produktů se zvýšil téměř o 60 %. Ve světle těchto zjištění má výroba potravin živočišného původu mnohem menší dopad na životní prostředí, než se dříve předpokládalo, a to díky vyšší kvalitě živočišných bílkovin, což znamená, že k uspokojení poptávky je zapotřebí méně potravin, a tedy i menší dopad na životní prostředí.

Celý článek je dostupný na faktaomase.cz.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Partner - SOVAK
EAGB
Seven energy
United Energy
SPVEZ
Povodí Vltavy
Ecobat
Veolia
AKU-BAT
Wasten
Solární asociace
SmVaK
Vodárenství.cz
ITEC
Regartis
DENIOS
PSAS
ČB Teplárna
SEWACO
SGEF
ČAObH
CASEC
Teplárenské sdružení
Envipur
EKO-KOM
S-POWER
INECS
SCHP
Compag
ORGREZ
Ekosev
JMK Recycling
REMA
Huawei
Nevajgluj
Ekolamp
ZEVO Písek
SKS logo
Meva
BERT CEE