2/2023

Kolik potravinového odpadu vzniká v pražských domácnostech a příspěvkových organizacích?

| zdroj: Zachraň jídlo, INESAN0

marek-studzinski-aoU2CWG_Vhc-unsplash
zdroj: unsplash.com

V Praze se uskuteční výzkum, který odhalí, kolik se vyhazuje jídla v domácnostech a ve vybraných typech příspěvkových organizací - konkrétně ve školách, domovech pro seniory a v nemocnicích. Organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně, výzkumná organizace INESAN a GREEN Solution budou v příštích dvou letech měřit množství potravinového odpadu v Praze a připraví doporučení pro veřejnou správu, jak mu předcházet. Spolehlivých dat o plýtvání potravinami není v České republice mnoho, proto se projekt Prague Food Waste zaměří na detailní rozbor potravinového odpadu.

„Česká republika musí každý rok vykazovat data o tom, kolik zde vzniká potravinového odpadu, ta se reportují Evropské komisi. Díky projektu Prague Food Waste získáme přesnější data o tom, co nejčastěji končí v koši a proč. Navrhneme také opatření, které plýtvání do budoucna zmírní,” uvádí Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo.

Na rozbor potravinového odpadu z domácností se zaměří vědci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s firmou GREEN Solution.

„Podle studií se domácnosti podílejí na produkci potravinového odpadu největší měrou. Svezeme směsný komunální odpad z pěti různých lokalit v Praze a ručně ho roztřídíme. V minulosti jsme takto postupovali v Brně a zjistili jsme, že v sídlištní zástavbě vzniká 53,6 kg vyplýtvaných poživatelných potravin na osobu a rok. Měření proběhne v různých ročních obdobích a díky rozhovorům v domácnostech zjistíme, jaké jsou kritické momenty pro vyhazování a jak spotřebitele motivovat, aby plýtvání omezili,” dodává Lucie Veselá z PEF MENDELU.

Ze zahraničních studií vyplývá, že také sektory škol, nemocnic a sociálních služeb, které provozují hromadné stravování, jsou z hlediska produkce potravinového odpadu rizikové a je zde potenciálně prostor pro úsporu. Zachraň jídlo proto uskuteční měření ve 4 jídelnách základních škol, 4 sociálních službách (domovech pro seniory) a 2 nemocničních zařízeních v Praze. Využije metodiku, která vznikla v rámci projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Podle ní se měří množství potravinového odpadu v kuchyni, ve výdeji a po konzumaci strávníky.

Cílem je také identifikovat množství zbylých nevydaných pokrmů vhodných pro konzumaci lidmi. Hloubkové rozhovory se zaměstnanci stravovacích zařízení a vyhodnocení dat z měření v příspěvkových organizací provede společnost INESAN. Projekt se uskuteční díky grantové podpoře Technologické agentury ČR z programu Prostředí pro život, který je zaměřený na výzkum ve veřejném zájmu.

Výstupy z projektu proto budou sloužit především veřejné správě (státu, krajům, obcím nebo městským částem). Mimo jiné se v rámci projektu uskuteční 4 workshopy se stakeholdery, vznikne manuál pro aktéry odpadového hospodářství s cílem podpořit prevenci plýtvání potravinami a konference "From Plate To Waste", která poskytne prostor pro spolupráci mezi akademickou, veřejnou a komerční sférou.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Partner - SOVAK
EAGB
Inisoft
Seven energy
Energotrans
United Energy
SPVEZ
Povodí Vltavy
Ecobat
Veolia
AKU-BAT
Wasten
Solární asociace
Sensoneo
SmVaK
Vodárenství.cz
SKS
ITEC
Regartis
DENIOS
PSAS
ČB Teplárna
REMA
SEWACO
Grexenergia
SGEF
ČAObH
CASEC
Teplárenské sdružení
Envipur
EKO-KOM
S-POWER
INECS
BEERT CEE
SCHP