1/2024

Europoslanci přišli s návrhy na snížení potravinového odpadu

| autor: Martina Jandusová0

Europoslanci přišli s návrhy na snížení potravinového odpadu

Výbor pro životní prostředí uvedl, že v Evropské unii byl roční objem potravinového odpadu odhadnut na asi 88 milónů tun, tedy 173 kg na obyvatele za rok. Výroba a likvidace tohoto odpadu vede k 170 milionům tun emisí CO2 a spotřebě 261 mil. tun zdrojů.

Nejvíce potravinového odpadu se vyskytuje v Nizozemsku (541 kg na osobu a rok) a Belgii (345 kg), nejméně je ve Slovinsku (72 kg), Maltě a v Rumunsku (76kg).

Poslanci vyzvali Evropskou komisi, aby se vypořádala se stávajícími omezeními potravinových darů a zdůraznili, že je potřeba vyřešit problém s etiketami na potravinách. Datum „minimální trvanlivosti“ a datum „spotřeby“ totiž spotřebitele často mate a dochází ke zbytečnému plýtvání.

%pst%

„Ve vyspělých zemích se potravinami většinou plýtvá na konci řetězce v distribuci a spotřebě. Všichni máme zodpovědnost za vyřešení tohoto problému,“ uvedla vedoucí evropských poslanců, Biljana Borzan. 

„Moje zpráva vyzývá ke koordinované politické reakci vedoucí k lepšímu označování potravin, větší odpovědnosti a důkladnějšímu vzdělávání, protože většina spotřebitelů má problém pochopit přesný význam etiket na potravinách,“ řekla.

„Kromě toho je také potřeba zaměřit se na nedostatky, které jsou ve stávajících evropských právních předpisech a brzdí potravinové dary. Musíme zmodernizovat společný systém DPH, abychom se mohli osvobodit od daně. Podoba právních předpisů „good samaritan“ na evropské úrovni by měla vést k větším objemům potravinových darů a ke snížení plýtvání s potravinami, aniž by byly ohroženy současné standardy v oblasti bezpečnosti potravin,“ dodala.

Europoslanci chtějí po členských státech, aby dosáhly snížení potravinového odpadu o 30% do roku 2025 a do roku 2030 o 50%. Tyto cíle si v březnu odhlasoval parlament v balíčku o odpadech a oběhovém hospodářství.

Podle poslanců potřebují národní úřady a zainteresované strany vzdělávat spotřebitele, aby pochopili rozdíl mezi datem „spotřeby“ a datem „minimální trvanlivosti“ i využitelnosti potravin poté, co jsou po datu „minimální trvanlivosti“, uvedli poslanci.

Komise bude muset posoudit eventuální přínosy, které by mohlo přinést odstranění některých lhůt u produktů, aniž by došlo k ohrožení veřejného zdraví nebo životního prostředí.

Usnadnění potravinových darů

Komise by také měla navrhnout změnu směrnice o DPH, která by osvobodila potravinové dary od daní. Fond EU pro evropskou pomoc nejchudším (FEAD) by měl dostat možnost financovat náklady na sběr, přepravu, skladování a distribuci potravinových darů.

Jaké budou další kroky?

Zpráva byla přijata jednohlasně. Bude předložena k hlasování všech přítomných během plenárního zasedání ve Štrasburku, které se uskuteční 15 - 18 května.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Partner - SOVAK
EAGB
Inisoft
Seven energy
Energotrans
United Energy
SPVEZ
Povodí Vltavy
Ecobat
Veolia
AKU-BAT
Wasten
Solární asociace
Sensoneo
SmVaK
Vodárenství.cz
SKS
ITEC
Regartis
DENIOS
PSAS
ČB Teplárna
REMA
SEWACO
Grexenergia
SGEF
ČAObH
CASEC
Teplárenské sdružení
Envipur
EKO-KOM
S-POWER
INECS
BEERT CEE
SCHP