Reklama

1. 9. 2016  |  Zpravodajství  |  Autor: Martin Rojko

Odzvonilo potravinářským plastovým obalům? Může je nahradit jedlá bílkovinná fólie

Rostoucí množství produktů přicházejících na potravinářský trh, vyžaduje i značné náklady na obaly, které jsou nezbytné pro jejich přepravu, či úschovu. V důsledku toho se obalové materiály nejčastěji hromadí na skládkách a znamenají tak další náklady. Ale co když se při výrobě obalů místo plastových, použijí přírodní látky?
Přestože v některých odvětvích se již takové typy používají, potraviny v supermarketech si stále nejčastěji kupujeme zabalené v umělých obalech plastového (ropného) původu. Ty jsou zpravidla nerecyklovatelné, přírodní cestou nerozložitelné, a navíc neumí zcela zabránit zkažení zboží uvnitř. Nemluvě o propouštění některých látek přímo do potravin.

Tuto praxi se pokoušejí změnit američtí vědci. Vyvíjejí totiž obal vytvořený z mléčných bílkovin, který by měl být dokonce konzumovatelný.

"Bílkovinné fólie jsou silnými blokátory kyslíku a pomáhají bránit jídlo před zkažením. Jejich použití v obalovém odvětví může zabránit také vytváření potravinového odpadu," tvrdí Peggy Tomasula z vědecké sekce Ministerstva zemědělství Spojených ...

 

Pro přečtení celého obsahu musíte být součástí našeho předplatného

za 2490 Kč získáte přístup ke všem článkům na Prumyslovaekologie.cz na 1 rok

PARTNEŘI

ISSN 2570-9372