Reklama

6. 12. 2019  |  Publicistika  |  Autor: Petr Jarolímek  |  Zdroj: RedPot

Potravinový odpad a ztráty ve veřejném stravování nejsou dramatické, ukázal výzkum

Dne 28. listopadu 2019 s v pražském sídle Technologické agentury uskutečnila prezentace unikátního výzkumu, který ukázal, kolik potravin se vyhodí v závodních jídelnách a rychlém občerstvení.

Na projektu RedPot - Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování - financovaném Technologickou agenturou České republiky (TA ČR) spolupracují Technologické centrum akademie věd, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a Zachraň jídlo.

Cílem projektu je změřit, kolik se plýtvá, identifikovat příčiny a navrhnout opatření, jak plýtvání předcházet nebo jak darovat přebytečné potraviny. Projekt probíhá od března 2018 a bude ukončen v srpnu 2020.

Úvodní slovo pronesla Lenka Hebáková z Technologického centra Akademie věd České republiky, manažerka projektu. Sdělila, že Česká republika má první data o tom, kolik jídla se vyhodí v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení, a to díky nově provedenému výzkumu.

Vyplývá z něj, že více než polovina vyhozených potravin (56 %) vzniká v kuchyních při přípravě, 14 % se vyhodí ve výdeji jídel a za 30 % jsou zodpovědní konzumenti. Z 1 kilogramu připraveného jídla v průměru přijde na zmar 11 %.

Přispět k debatě o redukci odpadů a ztrát v potravinovém řetězci

Hlavním cílem výzkumu je přispět k debatě k debatě o redukci odpadů a ztrát v potravinovém řetězci. Specifickými cíli jsou: Pečlivě změřit ztráty a stanovit místa, kde vznikají a proč, ve spolupráci s klíčovými aktéry hledat řešení pro redukci plýtvání a shrnout postup a poznatky do národní metodiky, která by se stala vodítkem pro další výzkumy a řešení plýtvání potravinami.

Potravinovým odpadem je jakákoli potravina a nepoživatelné části potravin, které jsou vyřazeny z potravinového řetězce. Za vyřazení se nepovažuje valorizace a konverze, jako jsou krmiva pro zvířata, výroba biologických materiálů a biochemické zpracování.

Oproti tomu jako potravinová ztráta je označována potravina vyřazená z procesu v provozovně, ale ještě není určen její osud. Výzkum se zabýval potravinovým odpadem a ztrátami v restauracích s rychlou obsluhou (RRO), kam řadí jídelny a kantýny, fast foody - rychlé stravování a restaurace v obchodních centrech.

Měření potravinových ztrát a jeho výsledky

Terénní šetření proběhlo v říjnu a v listopadu 2018 u třech vybraných řetězců restaurací s rychlou obsluhou (RRO – anonymizovaných na A, B a C) s různými typy produktů a způsoby poskytování služeb.

V každém řetězci byly mapovány 4 provozy, tj. 12 provozů celkem – 6 v Praze, 1 na okraji a 5 mimo Prahu. Pořizovali jsme záznamy o ztrátách v několika následných dnech. Celkem proběhlo 63 dnů šetření sdělil Tomáš Ratinger, výzkumný pracovník oddělení strategických studií Technologického ...

 

Pro přečtení celého obsahu musíte být součástí našeho předplatného

za 2490 Kč získáte přístup ke všem článkům na Prumyslovaekologie.cz na 1 rok

PARTNEŘI

ISSN 2570-9372