Všechny přednášky ze semináře přinášíme ve zvukové podobě:
"Spotřebitele pitné vody neohrožují mikroplasty nebo dokonce pesticidy, ale ve skutečnosti dvě staré věci: mikrobiologická kvalita pitné a vedlejší produkty dezinfekce."
"Málokdo si uvědomuje, že za dodávkou kvalitní pitné vody a za jejím zpětným vyčištěním se ukrývá složitý systém procesu závislý na dobře fungující vodohospodářské struktuře."
"Voda, která nám teče z kohoutku je bezpečná, ale je důležité zamyslet se nad tím, zda není výhodnější prevence, než hašení požárů."
"Léta od roku 2014 byla srážkově slabší, ale nejsou nikterak vyjímečná od toho, co nastávalo v minulosti. Vždy byla přirozená variabilita a vždy byly epizody sucha. Tato epizoda sucha se mírně liší tím, že historické epizody sucha zpravidla nepřesahovaly 3 leté období, ovšem teď už máme 6 suchý rok."
"Nejkritičtější je provoz malých a středních úpraven vody, jelikož jim chybí kvalifikovaná obsluha."
"Odráží cena pitné vody její skutečnou hodnotu? Myslím si, že ne a je podfinancována. Cena za pitnou vodu je nízká, kdyby byla vyšší, bylo by možné nakoupit lepší odborníky nebo zvýšit konkurenceschopnost."
"Je daleko nákladnější pitnou vodu distribuovat, než ji vyrobit."
"Dnes máme zhruba 7 tisíc vlastníků vodohospodářského majetku, téměř 3 tisíce provozovatelů. Když to srovnáme s čísly z roku 1990, kdy bylo 7 státních podniků, kteří byly vlastníkem a zároveň provozovatelem, logicky nám z toho vyplývá, že musíme mít nedostatek odborníků a obyvatelům se logicky dostává rozdílné úrovně služeb."
"Cesta, kterou se dostanete k technologii, je výrazně jednodušší."
Zvukový záznam diskuse naleznete na našich facebookových stránkách.
Foto: Petr Jarolímek
Komentáře