Reklama

27. 7. 2016  |  Zpravodajství  |  Autor: Radovan Potočár

Odpadu z ovoce může být méně. Kanaďané vynalezli sprej, který prodlouží jeho trvanlivost

Technologie na čistě přírodní bázi zabezpečí, že ovoce podléhá zkáze o 50% pomaleji. Objev kanadských vědců může znamenat delší skladovací dobu a méně potravinového odpadu.

Sprej využívá hexanal - přírodní výtažek z rostlin, který podle vědců z kanadské University of Guelph u ovoce významně prodlužuje dobu životnosti. Aplikace spreje založená na nanotechnologii má zabezpečit efektivní využití účinné látky.

Sprej zpomaluje rozklad buněčných stěn

"Předtím než ovoce začne hnít, scvrkává se. Toto zmenšení je způsob, jakým ovoce dává vědět svůj věk," řekl Jayasankar Subramanian, profesor ze zemědělské Ontario Agriculture College spadající pod University of Guelph. Na výzkumu se podílely taktéž partnerské vědecké týmy z Indie, Srí Lanky, Keni a Tanzánie.

Hexanal, který je obsažený ve spreji, omezuje účinnost enzymu zodpovědného za rozpad buněčných stěn v ovoci. Jak vysvětluje Subramanian, právě tento proces je zodpovědný za postupné smršťování a následné uhnívání ovoce.

"Jakmile jsou ochráněny buněčné stěny, samotné buňky zůstávají nedotknuté a celé ovoce nepodléhá zkáze," doplnil profesor Subramanian. To by mělo v konečném důsledku znamenat, že ovoce bude možné skladovat v běžných podmínkách až o polovinu déle a potravinového ...

 

Pro přečtení celého obsahu musíte být součástí našeho předplatného

za 2490 Kč získáte přístup ke všem článkům na Prumyslovaekologie.cz na 1 rok

PARTNEŘI

ISSN 2570-9372