Reklama

2. 4. 2017  |  Zpravodajství  |  Autor: Martina Jandusová

Co s potravinovým odpadem? Udělejme z něj pneumatiky

V budoucnu by vyrobené pneumatiky mohly pocházet nejenom z továren, ale i z farem. Vědci vyvinuli nový způsob, kterým lze potravinový odpad přeměnit na trvale udržitelný kaučuk s výplní na bázi ropy.

Vědci z Ohio State University v USA přišli na pozoruhodnou metodu, ve které vaječné skořápky a rajčatové slupky částečně nahrazují saze, plnivo na ropné bázi. Saze se používají na výrobu pneumatik už více než sto let a americké společnosti je často musí nakupovat ze zahraničí.

V testech se potvrdilo, že guma vyrobená s novým plnivem převyšuje průmyslové standardy pro výkon, což by mohlo v konečném důsledku vést ke zcela novým využitím.

Katrina Cornishová, která je autorkou patentované metody, vysvětluje, že tato technologie má potenciál vyřešit tři problémy: učinit výrobu pryžových výrobků udržitelnější, snížit závislost na zahraniční ropě a odklonit odpad ze skládek.

%pst%

Asi 30% automobilových pneumatik se typicky vyrábí ze sazí a to je důvodem, proč jsou pneumatiky černé. Díky sazím je guma odolná a její cena se liší podle ceny ropy.

Ovšem sehnat saze je čím dál tím těžší. "Průmysl v oblasti výroby pneumatik roste velmi rychle a my nejenom, že potřebujeme více přírodního kaučuku, ale také více výplně," říká Cornishová.

„Počet pneumatik vyrobených na celém světě neustále roste, země proto využívají veškeré saze, které vyrobí. Žádný přebytek k dispozici není a nemůžeme se dál chovat jako doposud: nakoupit saze z Ruska, abychom dorovnali rozdíl. Současně se musíme snažit o trvalejší udržitelnost,“ dodává.

Cornishová a její tým se právě kvůli těmto důvodům zaměřili na recyklaci vaječných skořápek a dalšího potravinového odpadu. "Nemáme samozřejmě v úmyslu sbírat skořápky z vašich snídaní. Jdeme přímo k největšímu zdroji," uvedla Cornishová.

2017-eggrubber004.JPG

Zdroj: The Ohio State ...

 

Pro přečtení celého obsahu musíte být součástí našeho předplatného

za 2490 Kč získáte přístup ke všem článkům na Prumyslovaekologie.cz na 1 rok

PARTNEŘI

ISSN 2570-9372