Reklama

27. 6. 2017  |  Zpravodajství  |  Autor: Radovan Potočár

Těstoviny měnící tvar mají snížit objem odpadu

Balení těstovin, které neobsahuje téměř žádný vzduch. Vědci z prestižního Massachusetts Institute of techology (MIT) vyvinuli těstoviny, které mohou významně zredukovat množství obalového odpadu.

Pokud si z obchodu domů právě nenesete špagety či lasagne, ale rozhodli jste se například pro makarony, fusilli či penne, většinu vašeho balíčku s těstovinami pravděpodobně tvoří vzduch.

Nový objev amerických vědců vychází z jednoduché logiky - pokud by měly všechny těstoviny plochý tvar podobný lasagním - byly by skladnější. Díky tomu, že by zabíraly méně místa, by se mohla zlevnit jejich přeprava a snížily by se i náklady na jejich obaly.

Méně vzduchu, méně odpadu

"Nehraj se s jídlem!" Říkají rodiče svým dětem, ale výzkumníci z MIT tuto zásadu otočili na hlavu. Tým vědců našel nový způsob, jak udělat z vaření tak trochu zábavu a zároveň snížit objem obalového odpadu.

%pst%

Výzkumníci z Tangible Media Group v rámci MIT totiž vyrobili cosi podobného "jedlým origami". V principu jde o těstoviny ve formě plochých listů ze škrobu a želatiny, které po ponoření do vody okamžitě změní tvar a "rozrostou" se do trojrozměrných struktur včetně běžných tvarů těstovin, jako jsou makarony či penne.

"Udělali jsme pár jednoduchých propočtů, například pro makarónové těstoviny, a zjistili jsme, že i když jejich zabalíte dokonale, stále to dopadne tak, že 67% zabaleného objemu bude tvořit vzduch," říká Wen Wang, spoluautor výzkumu. "Napadlo nám, že možná v budoucnu naše těstoviny měnící tvar budou moci být zabaleny jako ploché a ušetří tím prostor."

 

Pro přečtení celého obsahu musíte být součástí našeho předplatného

za 2490 Kč získáte přístup ke všem článkům na Prumyslovaekologie.cz na 1 rok

PARTNEŘI

ISSN 2570-9372