Reachspektrum
DTE2019
VODKA

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Závěrům z Clean Air Dialogue

Svaz podporuje aktivity českého státu v rámci jeho účasti na Clean Air Dialogue.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Závěrům z Clean Air Dialogue

ilustrační foto/pixabay

SP ČR: Kvitujeme, že kroky české strany v oblasti zlepšování kvality ovzduší pozitivně hodnotí taktéž Evropská komise a ponechává České republice prostor k nápravě situace ve věci neplnění dílčích emisních limitů.

Pozitivně jsme vnímali taktéž úroveň dialogu, která k tomuto tématu za účasti odborné veřejnosti a zástupců Evropské komise během podzimu 2018 proběhla.

Přesto však předkládáme řadu zásadních připomínek, jimiž chceme přispět k větší komplexitě a úplnosti materiálu. V našich připomínkách navrhujeme dodatečná opatření pro snížení emisí, jak v sektoru průmyslu, tak i v sektorech domácnosti a doprava.

Nad rámec konkrétních připomínek pak upozorňujeme, že dokument podle nás zbytečně opomíjí mezinárodní dimenzi spolupráce, v rámci níž by bylo možné s výhodou využít podpory Evropské komise.

Máme na mysli zejména otázky související s přeshraničním přesunem v Moravskoslezském kraji, kde je dlouhodobě vědecky podloženo, že trvalá náprava situace není s ohledem na místní klimatické podmínky možná bez spolupráce s okolními zeměmi a rádi bychom vyzvali MŽP k intenzivnějšímu dialogu s kolegy ze zahraničí.

Celé stanovisko naleznete ZDE.

Solek Group přichází na trh se soběstačným „ostrovním“ systémem dodávky elektřiny

Česká fotovoltaická skupina Solek Group vyvinula a dokončila testování vlastního systému soběstačné výroby a dodávky elektrické energie. Nyní se systémem vstupuje na trh.

Unipetrol pokračuje ve spolupráci s ČEZ v rozšiřování nabídky sítě Benzina o elektrickou energii. Nově v Ostravě, Plzni a Hradci nad Svitavou

Unipetrol pokračuje v rozšiřování počtu lokalit sítě čerpacích stanic Benzina, které vedle klasických pohonných hmot nabízejí řidičům také elektrickou energii z rychlodobíjecích stanic.

Průměrná ce na emisní povolenky pro rok  2018

Průměrná ce na emisní povolenky pro rok 2018

Sdělení Energetického regulačního úřadu pro účely regulace cen tepelné energie.