Enviro
VODKA

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Závěrům z Clean Air Dialogue

Svaz podporuje aktivity českého státu v rámci jeho účasti na Clean Air Dialogue.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Závěrům z Clean Air Dialogue

ilustrační foto/pixabay

SP ČR: Kvitujeme, že kroky české strany v oblasti zlepšování kvality ovzduší pozitivně hodnotí taktéž Evropská komise a ponechává České republice prostor k nápravě situace ve věci neplnění dílčích emisních limitů.

Pozitivně jsme vnímali taktéž úroveň dialogu, která k tomuto tématu za účasti odborné veřejnosti a zástupců Evropské komise během podzimu 2018 proběhla.

Přesto však předkládáme řadu zásadních připomínek, jimiž chceme přispět k větší komplexitě a úplnosti materiálu. V našich připomínkách navrhujeme dodatečná opatření pro snížení emisí, jak v sektoru průmyslu, tak i v sektorech domácnosti a doprava.

Nad rámec konkrétních připomínek pak upozorňujeme, že dokument podle nás zbytečně opomíjí mezinárodní dimenzi spolupráce, v rámci níž by bylo možné s výhodou využít podpory Evropské komise.

Máme na mysli zejména otázky související s přeshraničním přesunem v Moravskoslezském kraji, kde je dlouhodobě vědecky podloženo, že trvalá náprava situace není s ohledem na místní klimatické podmínky možná bez spolupráce s okolními zeměmi a rádi bychom vyzvali MŽP k intenzivnějšímu dialogu s kolegy ze zahraničí.

Celé stanovisko naleznete ZDE.

Město Vsetín si vyžádá veškeré informace a poté se rozhodne, zda podpoří projekt nového ZEVO či nikoliv

Vedení vsetínské radnice odešle v nejbližší době dopis investorovi, který plánuje postavit ve městě zařízení na energetické využití odpadu.

Dřevní štěpka místo nafty? Po Praze jezdila auta na biopalivo druhé generace

Společnost Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum, a.s. (UniCRE) představila biopalivo druhé generace z odpadní biomasy a provedla testovací jízdy vozidel poháněných biopalivem vyrobeným z dřevní štěpky.

Kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji řeší i česko-polský projekt

Měření emisí, kontroly lokálních topenišť pomocí dronů, výměny starých kotlů. To byla hlavní témata konference česko – polského projektu i-AIR REGION.