celoživotní vzdělávání
VŠCHT

Tisková zpráva k projektu ENHANCE

CENIA, česká informační agentura životního prostředí vydala tiskovou zprávu o aktivitách projektu ENHANCE: EMAS as a Nest to Nurture the Circular Economy, který v České republice realizuje.

Tisková zpráva k projektu ENHANCE

pixabay.com

• Aktuality
  • 04.07.2018
  • TZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí

Důvodem pro účast v projektu je malý počet podniků se zavedeným EMAS, nedostatek podpory programu ze strany veřejných orgánů a nízké povědomí veřejnosti o tomto dobrovolném nástroji ochrany životního prostředí.

Hlavními cíli projektu je nastavit systém výhod a úlev, který by organizacím s EMAS umožnil lépe využít jejich environmentálně odpovědný přístup, a odstranit bariéry, které brání většímu rozšíření a celkovému zájmu o EMAS.

Projekt je zaměřen na vytvoření systému regulatorních úlev pro podniky, které mají zaveden EMAS, a to prostřednictvím sdílení nejlepší praxe ostatních partnerských států projektu, kde je EMAS osvědčeným nástrojem.

Hlavním výstupem bude Národní akční plánu pro EMAS včetně základních programových dokumentů, struktury jeho řízení, plánů aktivit a zdrojů pro jeho realizaci. Projekt je financován z programu Interreg Europe a spolufinancován ze státního rozpočtu ČR.

Více o projektu zde.

Vodárny hledají stále nové možnosti spolupráce

Vodárenské společnosti východních Čech navázaly na předchozí spolupráci a spolu s primátorem Města Hradce Králové a starostou Náchoda se setkaly, aby diskutovaly o dalších možnostech.

Divize BASF Personal Care podporuje kvalitní  a udržitelnou výrobu kosmetiky

Divize BASF Personal Care podporuje kvalitní a udržitelnou výrobu kosmetiky

Více než 20 závodů BASF po celém světě splňuje procesní standardy dle Evropské federace pro kosmetické přísady (EFfCI). Certifikace zaručuje kvalitu výrobků a dodržování hygienických norem při výrobních postupech. BASF zařadila do svého portfolia přísad také certifikované deriváty palmového oleje z udržitelné produkce.

Čínští vědci vyvíjejí solární okno fungující také jako tepelný izolátor

Poloprůhledné organické fotovoltaiky (ST-OPVs) přitahují v poslední době pozornost díky potenciálnímu využití pro výrobu elektrické energie v solárních oknech umístěných na budovách a automobilech. Široká možnost výroby různých druhů barev zachovává estetičnost budovy nebo může vést k jejímu zlepšení.