celoživotní vzdělávání
VŠCHT

Svaz průmyslu vydal stanovisko k tématu energetické chudoby

V posledních několika letech a zejména měsících je možné v rámci diskuse široké veřejnosti na evropské i národní úrovni zaznamenat rostoucí pozornost věnovanou tématu tzv. energetické chudoby.

Svaz průmyslu vydal stanovisko k tématu energetické chudoby

pixabay

Jakkoliv je toto téma definičně i obsahově neukotveno, Svaz průmyslu a dopravy ČR tuto diskusi sleduje a je si vědom, že energetická chudoba v sobě obsahuje citlivý sociální rozměr.

Protože jsme přesvědčeni, že téma se stává populárním zejména pro svoji sociálně-politickou dimenzi, opakovaně vyzýváme, aby bylo konceptualizováno na platformách věnujících se sociální politice a v rámci sociální politiky státu byly rovněž hledány nástroje řešení.

Připravovaný evropský popis tohoto fenoménu, který se však nejspíše objeví v některé z legislativních součástí tzv. balíčku „Čistá energie pro všechny“, by měl zohledňovat sociálně-ekonomická specifika členských zemí a z toho důvodu by měl ponechat dostatečný prostor pro národně specifickou definici energetické chudoby v jednotlivých zemích EU. Parametry posuzování energetické chudoby se totiž mezi státy navzájem mohou významně lišit.

Na základě výše uvedených argumentů doporučujeme českým stakeholderům vstoupit do debaty na evropské úrovni a aktivně podpořit takovou formulaci termínu „energetická chudoba“, jež členským zemím ponechá dostatečnou transpoziční flexibilitu, aby výsledný popis platný na národní úrovni maximálně zohledňoval sociálně-ekonomické podmínky konkrétní země.

Formální stanovisko SPČR je k dispozici zde.

Značky
Energie

Vodárny hledají stále nové možnosti spolupráce

Vodárenské společnosti východních Čech navázaly na předchozí spolupráci a spolu s primátorem Města Hradce Králové a starostou Náchoda se setkaly, aby diskutovaly o dalších možnostech.

Divize BASF Personal Care podporuje kvalitní  a udržitelnou výrobu kosmetiky

Divize BASF Personal Care podporuje kvalitní a udržitelnou výrobu kosmetiky

Více než 20 závodů BASF po celém světě splňuje procesní standardy dle Evropské federace pro kosmetické přísady (EFfCI). Certifikace zaručuje kvalitu výrobků a dodržování hygienických norem při výrobních postupech. BASF zařadila do svého portfolia přísad také certifikované deriváty palmového oleje z udržitelné produkce.

Čínští vědci vyvíjejí solární okno fungující také jako tepelný izolátor

Poloprůhledné organické fotovoltaiky (ST-OPVs) přitahují v poslední době pozornost díky potenciálnímu využití pro výrobu elektrické energie v solárních oknech umístěných na budovách a automobilech. Široká možnost výroby různých druhů barev zachovává estetičnost budovy nebo může vést k jejímu zlepšení.