celoživotní vzdělávání
Dny tepen

Svaz průmyslu vydal stanovisko k tématu energetické chudoby

V posledních několika letech a zejména měsících je možné v rámci diskuse široké veřejnosti na evropské i národní úrovni zaznamenat rostoucí pozornost věnovanou tématu tzv. energetické chudoby.

Svaz průmyslu vydal stanovisko k tématu energetické chudoby

pixabay

Jakkoliv je toto téma definičně i obsahově neukotveno, Svaz průmyslu a dopravy ČR tuto diskusi sleduje a je si vědom, že energetická chudoba v sobě obsahuje citlivý sociální rozměr.

Protože jsme přesvědčeni, že téma se stává populárním zejména pro svoji sociálně-politickou dimenzi, opakovaně vyzýváme, aby bylo konceptualizováno na platformách věnujících se sociální politice a v rámci sociální politiky státu byly rovněž hledány nástroje řešení.

Připravovaný evropský popis tohoto fenoménu, který se však nejspíše objeví v některé z legislativních součástí tzv. balíčku „Čistá energie pro všechny“, by měl zohledňovat sociálně-ekonomická specifika členských zemí a z toho důvodu by měl ponechat dostatečný prostor pro národně specifickou definici energetické chudoby v jednotlivých zemích EU. Parametry posuzování energetické chudoby se totiž mezi státy navzájem mohou významně lišit.

Na základě výše uvedených argumentů doporučujeme českým stakeholderům vstoupit do debaty na evropské úrovni a aktivně podpořit takovou formulaci termínu „energetická chudoba“, jež členským zemím ponechá dostatečnou transpoziční flexibilitu, aby výsledný popis platný na národní úrovni maximálně zohledňoval sociálně-ekonomické podmínky konkrétní země.

Formální stanovisko SPČR je k dispozici zde.

Značky
Energie

Monitoring průmyslové ekologie | 13. - 19. 4. 2018

Služba pro předplatitele.

Solární asociace u vzniku Svazu moderní energetiky

18.4. oficiálně zahájil činnost Svaz moderní energetiky, který zastřeší proudy progresivních technologií a vytvoří prostor pro jejich rozvoj. Solární asociace je jedním ze zakládajících členů.

Bulharské předsednictví si vzalo průmyslovou politiku EU za svou

Mezi tradiční témata Rady pro konkurenceschopnost patří posilování průmyslové základy. Jak se moderování této diskuse zhostilo právě předsedající Bulharsko?