celoživotní vzdělávání
VŠCHT

Stanovisko SOVAK ČR k přítomnosti mikroplastů ve vodách

SOVAK ČR dlouhodobě sleduje vývoj v oblasti identifikace přítomnosti nových znečišťujících látek (tzv. emerging pollutants) ve vodách a spolupracuje na přípravě legislativního rámce a regulace jak v přímo v ČR ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Ministerstvem zdravotnictví, tak i v EU prostřednictvím aktivního členství v celoevropské asociaci EurEau, která spolupracuje s EP a EK.

Stanovisko SOVAK ČR k přítomnosti mikroplastů ve vodách

pixabay

Jak už bylo opakovaně uváděno (např. tisková zpráva k poplašné zprávě o pesticidech dostupná zde), aktuálně publikované studie často reagují na výstupy jednorázových testů, prováděných s využitím nových identifikačních metod.

Ty umožňují stanovit doposud nestanovované látky a často v hranicích o několik řádů nižších, než bylo dosud běžné. Přítomnost „nových“ látek ve vodách se tak stává senzací bez kontextu toho, že se jedná o problematiku dlouhodobou a s probíhající či proběhlou identifikací případných zdravotních rizik expozice látek vůči lidskému zdraví.

Zde je možno ubezpečit, že zmiňované možné efekty nejsou v současné době ani prokázané, ani relevantní a pitná voda je z toho důvodu naprosto bezpečná.

Je třeba uvést, že EU se věnuje nástrojům regulace vzniku a uvolňování mikroplastů do životního prostředí již několik let a posledním krokem je zpracování a přijetí strategie v oblasti mikroplastů v životním prostředí z ledna letošního roku (materiál).

Přestože neexistují věrohodné studie, prokazující rizika konkrétní hladinové expozice těchto látek, EU s přihlédnutím k principu předběžné opatrnosti (dle článku 191 smlouvy o fungování EU) a díky podnětům vodohospodářské asociace EurEau akcentuje několik směrů omezování vzniku a uvolňování mikroplastů.

Sem patří zejména snižování používání plastových obalů (mimo jiné na balené nápoje), omezení splachování zdrojových látek do kanalizace (stanovisko SOVAK ČR k tzv. non-flushables dostupné zde) a zejména omezení využívání mikroplastů či jejich zdrojů v přípravcích zejména hygienické péče.

Vlastní úprava podmínek omezování vzniku mikroplastů ze strany EU již má konkrétní dopady, přímo podpořené vodohospodáři a zejména pracovní skupinou poslanců Evropského parlamentu MEP WATER Group, kde je aktivní právě EurEau (http://mepwatergroup.eu/).

Mezi první reálné opatření patří například zákaz bezplatného výdeje jednorázových plastových sáčků a tašek či podpora vývoje a využití biodegradabilních plastů (ty je mimo jiné možno vyrábět i z čištěných odpadních vod (materiál).

V přípravě je i nastavení povinnosti sledovat a deklarovat obsah mikroplastů v jednotlivých výrobcích, uváděných na trh EU a eliminovat využívání mikroplastů právě v přípravcích osobní hygienické péče či konečně nástroje pro omezení přenosu plastů z odpadů zpět do životního prostředí.

Z výše uvedeného je možné uzavřít, že vodohospodáři problematiku mikroplastů velmi pečlivě sledují a podporují všechna opatření, vedoucí ke snížení expozice celého potravinového řetězce těmto látkám.

Značky
MikroplastyVoda

Svaz průmyslu a dopravy ČR: Cíle EU pro energetickou účinnost jsou velké finanční riziko

Na včerejším společném jednání se Rada EU, Evropská komise a Evropský parlament (tzv. trialog) shodly na cílech stanovených v upravené Směrnici o energetické účinnosti (EED II). Odsouhlasené cíle pro rok 2030 se zpřísnily. K jejich naplnění bude jenom v ČR zapotřebí v příští dekádě investovat stovky miliard korun, tedy částku v hodnotě až 95 % českého státního rozpočtu.

Projekt KeepWarm pomůže modernizovat dálkové vytápění v zemích střední a východní Evropy

Projekt „Zlepšení vlastností systémů dálkového vytápění ve střední a východní Evropě“, zkráceně „KeepWarm“, je financovaný v rámci programu EU Horizont 2020. Jeho cílem je zrychlit nákladově efektivní investice do modernizace systémů dálkového vytápění ve střední a východní Evropě a snížit emise skleníkových plynů. Na projektu KeepWarm se podílí 11 partnerů v 7 zemích včetně České republiky.

Odpady a obce 2018: Není v plánu zpoplatnit energetické využití odpadů

I možnost daňového zvýhodnění recyklovaných výrobků je na pořadu dne.